Passantensteiger feestelijk geopend!

Passantensteiger Waterpoort Vlaardingen feestelijk geopend!

Op zaterdag 20 juni jl. is in het bijzijn van veel toeschouwers de passantensteiger bij Waterpoort Vlaardingen in gebruik genomen! De nieuwe aanlegvoorziening in de Vlaardingse Broekpolder is een van de recreatieve poorten tot Hof van Delfland en werd toepasselijk geopend tijdens de Midden-Delflanddag. Met het hijsen van twee enorme vlaggen, van de Provincie Zuid-Holland en Waterpoort Vlaardingen, heeft gedeputeerde Han Weber het project feestelijk geopend. Vanuit de Midden-Delfland vereniging was Marja van Bijsterveldt en wethouder Ruud van Harten werden de vlaggen in een soepele beweging in de top van de mast gehesen.

Vanaf de gratis aanlegvoorziening zijn onder andere het Klauterwoud en het MTB-parcours in de Vlaardingse broekpolder te ontdekken. Bij de aanlegvoorziening ontwikkelt zich komende maanden ook een drijvend bezoekerscentrum. Tijdens de opening de steigers van de Waterpoort lag dit drijvend bezoekerscentrum, in de vorm van de Hagenaar “Theodora”, alvast als teaser afgemeerd. Dankzij een bijdrage van het Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o. kan de stichting Waterpoort Vlaardingen het schip kopen en geschikt maken als bezoekerscentrum. De komende maanden wordt het schip op een scheepswerf onder handen genomen en klaargemaakt voor haar nieuwe functie.

Het bezoekerscentrum krijgt in de tweede fase van Waterpoort Vlaardingen, in het najaar van 2015, haar plaats in het project. De Hagenaar “Theodora”, van oorsprong een zeilend vrachtschip, dankt haar naam aan het vaargebied waar het scheepstype ooit voor gebouwd is: de regio Midden-Delfland, waarbij de Haagse Wagenbrug gepasseerd moest worden. De brug kende een doorvaarthoogte van 1,80 meter en had onderwater een drempel op 1,40 meter diepte. Het schip kon eenmaal geladen precies onder de brug doorvaren, zonder dat het vastliep op de drempel. De “Theodora” is in 1912 gebouwd op een scheepswerf in Vreeswijk en keert bij Waterpoort Vlaardingen terug in haar oorspronkelijke vaargebied. Op het schip kunnen recreanten straks niet alleen terecht om te zien wat er allemaal te beleven is in de omgeving, maar kan men ook o.a. terecht voor het huren van elektrische sloepen.

De Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland en Op Koers! adviesWERK staan als initiatiefnemers aan de basis van het project, dat mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland. In het project is ook nauw samengewerkt met de Federatie Broekpolder, om samen het project van de grond te krijgen. Tijdens de opening afgelopen zaterdag is ook het eigendom en het beheer van de steigers overgedragen aan de nieuwe stichting. Ralph van Helden, voorzitter van de Stichting Waterpoort Vlaardingen, nam symbolisch een zwaar anker aan van secretaris Eric Schipper van de Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland.